Høsting og lagring
Krav til vannkvalitet og hygiene gjelder også under og etter høsting av grønnsaker.
![Foto: Frøydis Lindén / Statsforvalteren i Vestland.](/contentassets/55fb5208988e43a0a47fa0f8b6da4716/dsc_0005-2.jpg)
Skylling og vannkvalitet
Vannet må ha drikkevannskvalitet. Har du egen vannkilde er du ansvarlig for at vannet du bruker er trygt. Kravene finner du i Drikkevannsforskriften.
Hygiene under høsting
Det stilles krav til produksjonen av grønnsaker i hele næringskjeden fra jord til bord. Dette gjelder også for innhøsting av råvarer. Regelverket om næringsmiddelhygiene er fastsatt i Forskrift om næringsmiddelhygiene. Primærprodusenten skal i sitt arbeid følge god hygienepraksis etter artikkel 4 i forordningen. Nærmere reglene for primærprodusenter er nedfelt i forordningens vedlegg 1 del A. Ved dårlig håndhygiene hos de som høster kan bakterier, virus og parasitter smitte over til produktene.
Lagring
Formålet med lagring er å opprettholde kvaliteten på produktene etter at de er høstet. Dette er avgjørende for å sikre kvaliteten fram til forbruker. Grønt som tåler dette bør oppbevares kjølig, og oppskåret grønt og spirer skal oppbevares kjølig.